Cum să faci fotografii bune cu telefonul

Bogdan Stoica 

Cum să faci fotografii bune cu telefonul
Bogdan Stoica 

Bogdan Stoica

(Fotograf cu chef de scris)

http://bogdanstoica.ro/

Cum să faci poze foarte bune cu telefonul

Ghidul acesta s-a scris singur. A trebuit doar să amestec notițele scrise pentru cursul meu de fotografie cu telefonul cu câteva texte scrise pe blog. Îi mulţumesc lui Marius, pe care nu-l cunosc personal şi care, neputând să vină la curs, mi-a dat ideea scrierii acestei cărți.
Aproape toate fotografiile pe care le veţi vedea mai jos sunt făcute de oameni care au venit la curs. Alexandra, Aura, Cristian, Ioana, Letiția, Mădălina, Miruna, Oana, Otilia, Ştefania, vă mulţumesc pe această cale pentru sprijinul acordat.
Îi multumesc şi Dianei  K. care mi-a facilitat accesul la Streamland, nebunia asta de platformă online, perfectă pentru scriitorii ca mine.
Dedic acest ghid fiicei mele, M.

Disclaimer

Nu sunt cel mai bun fotograf din Romania. Nu fac cele mai bune fotografii cu telefonul. Nu sunt fotograful meu preferat. Ceea ce urmează este doar perspectiva mea de pasionat al fotografiei asupra impactului incredibil pe care îl pot avea asupra oamenilor imaginile obţinute cu ceva ce a devenit rapid cel mai banal dintre toate gadgeturile noastre.

Din cartea aceasta vei afla:

Ce să fotografiezi cu telefonul  

Ce să faci înainte să faci nişte fotografii cu telefonul  

Ce e cu liniile de pe ecranul telefonului  

Ce este Unghiul Olandez  

Ce este punctul de staţie

Ce setări şi filtre predefinite e bine să folosești  

Ce sunt liniile de forta și liniile directoare  

Ce accesorii sunt INutile

Cum faci poze noaptea sau în lumină slabă

Cum faci fotografii bune unui apus  

Cum faci poze în vacanţă  

Cum fotografiezi o clădire  

Cum faci fotografii unei farfurii de mâncare  

Cum fotografiezi un peisaj  

Cum faci un selfie perfect  

Cum faci poze bune pentru Instagram  

Cum faci fotografii bune la un concert  

Cum faci fotografii macro fără un obiectiv special

Cum faci să-ţi apară un prieten de trei ori în aceeaşi poză  

Cum faci o fotografie de fashion, cu telefonul, în spatele casei  

Cum îţi faci un selfie de la o distanţă mai mare decât lungimea braţului tău  

Cum faci poze sub apă, în piscină, fără o husă subacvatică  

Cum faci fotografii în care prietenii tăi plutesc în aer  

Cum faci fotografii în care să apăreţi toţi membrii grupului  

Cum faci fotografii bune când lumina e prea puternică  

Cum faci o poză bună unui obiect pe care vrei să-l vinzi  

Cum foloseşti corect un fundal  

Cum fotografiezi un om  

Cum faci să nu-ţi iasă poza prea întunecată sau prea luminoasă  

Cum alegi între un fundal vizibil și unul blurat şi estompat  

Cum s-a ajuns de la camera-phone la smartphone  

Cum poți declanșa camera foto  

Cum citesc ochii tăi o imagine  

Cum introduci rama în fotografie

De ce să citeşti ghidul acesta

De ce să faci fotografii cu telefonul

De ce să nu folosești zoom-ul  

De ce să faci mai mult de o fotografie  

De ce este importantă direcția luminii  

De ce merită să alegi mereu lumina naturală  

De ce sunt ochii cele mai importante elemente dintr-o fotografie

Se pot face fotografii bune cu telefonul?

Da, se poate. Am experimentat deja asta cu succes, ca jurnalist de presă online. Un telefon mai bun mi-a permis să folosesc fotografiile şi în ad-uri şi pliante publicitare. De câteva ori, am folosit asemenea fotografii şi în producţia de spoturi video. Crede-mă că se poate. Aşa am ajuns să predau cursuri de fotografie cu telefonul, iar rezultatele obţinute de cursanţi sunt mai jos. Acest ghid a fost scris  la rugămintea celor care n-au putut veni la aceste cursuri.

De ce să citești ghidul acesta?

Pentru că fotografia este cea mai puternică formă de media. N-ai să vezi prea curând un tricou printat cu un video cu mesaje sociale. N-ai să vezi oameni agitând televizoare, la un protest. Nu un video a făcut toată planeta să plângă trupul firav al unui băieţel înecat, ci o fotografie. Cei care te vor ca iubit(ă), prieten(ă) sau coleg(ă) îţi analizează deja fotografiile postate pe reţelele sociale, iar modul în care te prezinţi lumii depinde  de fotografiile în care apari. Fie că vrei sau nu, fotografia caracterizează cel mai pregnant noua ta dimensiune sociala, cea online.

De ce să faci fotografii cu telefonul?

Sunt pasionat de fotografie de peste zece ani şi, ca jurnalist şi om de PR, am fost nevoit să fac fotografii cu o droaie de smartphone-uri, camere foto compacte sau aparate foto profesionale, ale mele şi ale altora. Şi să vezi chestie: am făcut fotografii proaste cu aparate foto performante şi fotografii foarte bune cu telefoane modeste. Am înţeles că secretul nu e numai în „scula“ din mână, ci în modul în care ştii să-i exploatezi performanţele şi în modul în care interpretezi ceea ce vezi. Acum pot să spun, fără să greşesc foarte mult, că mi-am creat abilitățile de fotograf exersând cu Nikonul, dar mi-am dobândit mentalitatea de fotograf folosind telefonul pe post de cameră foto.

Acum am curaj să fac fotografii cu 4S-ul meu la aproape orice fel de eveniment public sau de familie, în aproape orice fel de condiţii de iluminat. Iar 4S-ul meu nu se compară nici pe departe cu telefoanele apărute în 2014 şi 2015. Recunosc, mă ajută faptul că oamenii văd acum fotografiile mai ales în mediul online, în special pe reţelele sociale, iar Facebook, Twitter sau Instagram comprimă inclusiv imaginile de 20 de megapixeli care-mi ies din Nikon. Acum, puţini oameni (și nu vorbesc aici de profesioniști) mai fac diferenţa cu uşurinţă între ce-a ieşit dintr-un Nikon şi ce-a ieşit dintr-un telefon mobil de ultimă generație.

Care este secretul fotografiei cu telefonul?


E secretul pe care-l ştii deja. Nu mai ai nici o scuză să faci fotografii proaste. Scuza „nu mă ajută telefonul, are o cameră proastă“ nu mai există, dacă ai un smartphone făcut după anul 2012. Există doar lucruri pe care nu te-ai obosit să le înveţi despre telefon sau lucruri pe care nu ţi le-a explicat nimeni despre fotografie.

Pun pariu, de exemplu, că n-ai citit niciodată, în ghidul de utilizare al telefonului tău, ce poate face camera foto. Şi nici n-ai căutat vreo tutorial foto pe net.

E timpul să te documentezi. E timpul să nu mai faci fotografii de doi lei cu un telefon care valorează, probabil, 2.000-3.000 de lei. E jenant. E ca și cum ți-ai cumpăra un televizor ultra-slim și ai pune pe el un mileu.

Ce ne-a venit să inventăm telefonul cu cameră foto?

În orice domeniu, diversificarea gamei de produse este o metodă de a acapara noi nişe de piaţă. Aşa a fost şi cu foto-telefonul. Pentru că s-a observat că unii oameni nu mai pleacă de acasă fără „celular” şi camera foto, unii producători au început să testeze piaţa. Primii au fost cei de la Siemens, cu telefonul M55, la care puteai ataşa o cameră foto. Era însă doar un telefon incomod, cu o cameră foto modestă. Mai buni la miniaturizare decât germanii, japonezii de la Sharp au lansat, în 2000, modelul J-SH04, cu o rezoluţie de (nu râdeţi, da?) 0,3 megapixeli. Succesul produsului a fost fulminant şi lumea telefoanelor mobile a virat-o definitiv spre multimedia. Cine nu s-a adaptat a dispărut din piaţă. Încă din 2003 se vindeau mai multe telefoane cu camera foto decât camere foto digitale.

Cât de bună e camera telefonului tău?  

Este foarte bună, ţinând cont de cât te-a costat şi cât loc ocupă. La un aparat foto profesional ai de setat, în modul manual, o droaie de parametri, în funcţie de lumină, de ce vrei să obții și de tipul de obiectiv folosit (grandangular, fix de portret, zoom, fish-eye) sau de filtrele folosite). În modul auto însă, Nikonul meu face poze chiar un pic mai prost decât camera de pe un telefon ultramodern, pentru că mărimea lui şi modul de fotografiere nu-mi permit să fiu la fel de de mobil şi de creativ pe cât eşti tu, cu jucăria aia de telefon. În plus, eu am stresul expunerii mecanismelor vulnerabile şi scumpe ale unui DSLR unui mediu ostil, pe când telefonul tău poate fi protejat de ploaie cu palma. Eu car în spate un rucsac de opt kilograme, tu doar câteva sute de grame în buzunar. Eu pierd timpi preţioşi schimbând obiective și setări, iar tu schimbi setările cu un deget. În ansamblu, cu excepţia situaţiilor în care e nevoie de poze profesioniste, telefonul tău e mai bun decât tot rucsacul meu.

Alte avantaje ale fotografiei cu telefonul

  • Ai tot timpul telefonul mobil la tine, pe când camera foto poate fi acasă, în maşină, cu cardul full sau cu bacteria descărcată.
  • Telefoanele au camere foto foarte bune. Chiar au! Dovadă: deja se organizează prin toată lumea concursuri de fotografie cu telefonul, în piaţă au apărut cereri de fotografii de eveniment de acest fel, iar calitatea oferită face oamenii să nu mai subaprecieze o fotografie care provine dintr-un telefon, dacă impactul vizual este puternic.
  • Oamenii nu reacționează în același fel când folosești un iPhone ca atunci când foloseşti o cameră foto. Eu sunt ușor de reperat în mulţime şi, pentru unii, intimidant, tot ridicând la ochi ceva mare, negru şi aparent foarte greu. Cu telefonul nu deranjezi, iar oamenii nu-şi falsifică reacţiile în prezența ta. Cea mai bună cameră foto e cea pe care o ai cu tine. Și pe asta de pe telefon chiar o ai, mereu, cu tine.

Ce să fotografiezi cu telefonul?

Dincolo de utilitate (poţi fotografia lucruri care să constituie probe juridice în situații speciale, ca un acciden rutier, sau să obţii ilustrația necesară pentru diverse probleme logistice - eu fotografiez documente şi le trimit pe email), îţi recomand să te bucuri de fotografie. Să fotografiezi orice te atinge sufleteşte. Momente mişto. Detalii care-ţi atrag atenţia. Acţiuni inedite. Spaţii care-ţi spun o poveste. Deserturi. Personaje interesante. Lucruri frumoase. Informaţii comice. Prieteni. Iubiţi. Copii. Animale. Eu fac fotografii şi când am de aşteptat mai mult de cinci minute într-un loc. Găsesc o crăpătură în masă, o frunză colorată ciudat sau o formă aparte care se vede pe geam şi încerc să obţin o imagine bună, pe care să le-o arăt şi altora. Formele din jurul nostru sunt superbe, oriunde am fi, doar că nu suntem obișnuiți să le privim.


TRUCURI SIMPLE, LA ÎNDEMÂNA ORICUI

Ce să faci înainte să faci niște fotografii cu telefonul?

Ai ajuns la serbare, la iarbă verde, sau la muncă şi ţi-a venit ideea să faci nişte fotografii? E timpul să te uiţi un pic la setările telefonului, pentru câteva modificări care îţi vor îmbunătăţi fotografiile.

Crește luminozitatea display-ului. În nouă cazuri din zece, vei ţine telefonul într-un unghi din care nu vezi ecranul perfect perpendicular. Crescându-i luminozitatea, sunt şanse să vezi mai bine ce fotografiezi. Atenţie: chestia asta va duce la un consum mai rapid al bateriei telefonului.

Setează camera foto a telefonului la high-quality şi (dacă ai) high-resolution. Cu o poză cât se poate de mare ai şanse mai bune să obţii ceva demn de postat sau printat chiar şi după ce faci crop pe imagine ca să elimini detaliile inutile.

Dezactivează blitzul. În nouă cazuri din zece, telefonul tău  are blitzul setat pe modul auto, dar fără ca senzorul de lumină să fie performant. Dacă faci fotografii întunecate acolo unde era lumina, sau dacă oamenii din fotografiile tale au culori ciudate, asta se întâmplă pentru că ţii blitz-ul în modul auto, nu camera foto de pe telefon. Vei avea foarte rar nevoie de blitz, camerele foto de pe telefoane sunt suficient de luminoase.

Exemplu: pe iPhone4, luminozitatea camerei este 2.8, adică fix cât au 99% dintre obiectivele folosite de fotografii de nunţi.

Joacă-te cu setările şi cu filtrele predefinite ale camerei telefonului. Fă poze din acelaşi loc, aceluiaşi obiect, cu diferite filtre şi setări. Aşa vei învăţa ce fac, exact, fiecare dintre ele. Iar când vei fi pus în situaţia în care vei dori să accentuezi culori sau să dai dramatism unei fotografii, vei ştii s-o faci.

Descarcă-ţi aplicaţii de editat imagini. Vei învăţa multe despre culori, despre stiluri de fotografie, şi vei descoperi că nu există fotografie anostă dacă o pui în valoare cu o aplicaţie de tipul ăsta. Dacă nu-ţi plac aplicaţiile folosite, le poţi şterge oricând şi înlocui cu altele: există mii, toate dedicate editării foto. De exemplu, eu folosesc layout pentru colaje foto şi tadaa pentru editorul de text.

Descarcă pozele bune într-un laptop sau în cloud şi şterge periodic pozele proaste. Vei evita astfel celebrul moment: „Stai aşa, nu mişca… aaaa, stai, că nu pot să fac poze, am memoria plină, trebuie să şterg ceva...“. Sub presiune, sigur o să ştergi şi ceva ce nu trebuia, ocazie cu care vei ajunge în altă situaţie celebră: „Voiam să-ţi arăt nişte poze mişto cu X, dar le-am şters ca fraiera…“.

Dezactivează geolocalizarea de pe telefon,dacă o ai activată. Sincer, nu văd la ce folosește să ai coordonatele gps într-o imagine. Nu eşti căutător de aur, ca să ştii exact unde ai făcut o fotografie. Nu faci decât să le oferi altora nişte informaţii private despre tine, lucru care, mai târziu sau mai devreme, îţi va dăuna.

Setează şi exersează deschiderea camerei direct din lockscreen. O să conteze, când te grăbeşti să faci o fotografie.

Din acelaşi motiv, dezactivează vizualizarea automată a pozei făcute. Ai tot timpul să te uiţi la fotografiile făcute, când ai terminat. Altfel, rişti să pierzi secunde importante din povestea pe care vrei s-o imortalizezi pas cu pas.

Șterge camera telefonului înainte s-o folosești. Erai la mare, pe şezlong, când un pescăruş ți s-a aşezat, din senin, pe genunchi. Sau s-a întâmplat la munte, când prietenul tău a căzut de pe potecă în jnepeniş şi a rămas imobilizat cu picioarele fluturând prin aer? Sau a fost atunci când copilul tău şi-a spus poezia la serbare? Sincer, nu mai ştiu... Ştiu doar că ai scos telefonul din buzunar şi ai tras o poză. Iar poza a ieşit ca dracu’, difuză şi neclară, pentru că, înainte să declanşezi, nu te-ai gândit să ştergi un pic lentila camerei foto.

E foarte uşor să murdăreşti geamul camerei foto. Dar este la fel de uşor să-l ştergi. Eu frec telefonul de jeanşi sau de cămaşă, imediat ce l-am scos din buzunar, până să apuc să pornesc camera. O fac instinctiv, aşa cum îşi aranjează femeile părul înainte să intre într-un local şi aşa cum te uiţi la indicatorul rezervorului de combustibil, când pleci la drum lung. Nu ştiu niciodată dacă o să fac o poză foarte bună cu telefonul, sunt mulţi alţi factori care contează. Dar mi se pare foarte ușor să faci în așa fel încât să fie o fotografie clară. Aşa că ţine cont de acest sfat: şterge întotdeauna lentila camerei telefonului, înainte s-o foloseşti.

De ce să nu folosești zoom-ul?

La telefoanele mobile, zoomul este digital, nu optic, şi singurul lucru pe care îl vei face este să pierzi din calitatea imaginii. Ai două variante pentru a compensa lipsa zoom-ului: fie faci fotografia de unde eşti şi aplici crop la final, izolând doar ce te interesează, fie te apropii. Există chiar o expresie a fotografilor: când faci poze cu telefonul mobil, faci zoom doar cu picioarele.

De ce să faci mai mult de o singură fotografie?

Nu te rezuma niciodată la o singură fotografie. Nu eşti fotograf profesionist. Nu îţi iese din prima. Fă mai multe cadre, uitându-te la ele. Vei descoperi singur ce nu e în regulă. Apropo, când ai auzit ultima oară fraza: „V-am făcut o poză, dar numai Ioana are ochii deschişi“? Va fi cu atât mai bine dacă te vei alege cu două-trei fotografii reuşite.

Ţine telefonul cu două mâini, nu cu una, pentru că nu nu eşti Cool Hand Luke. E normal să ai un tremur al mâinii. Când ţii telefonul cu două mâini, sunt şanse mai mari să faci o fotografie în care imaginea să nu fie mişcată.

Nu întinde mâinile. Avem acest obicei stupid, mai ales când fotografiem ceva aflat la câţiva metri distanţă. Cei 50-60 de centimetri nu vor face diferenţa în bine. Dimpotrivă, când ţii mâinile apropiate de corp ai ceva mai multă stabilitate, iar fotografiile vor ieşi mai clare.

Dacă ai pe ce sau cu ce, fă-ţi un trepied sau găsește-ți un sprijin. Reazemă mâna sau braţul de ceva, așează-te sau propteşte-te cu spatele sau umărul în ceva. Te vei putea concentra doar la ce se vede pe ecran.

Nu mişca telefonul imediat după ce ai apăsat declanşatorul camerei. S-ar putea ca acesta să proceseze încă imaginea, iar „nerăbdarea“ ta să ducă la nişte poze mişcate sau care au în cadru cu totul altceva decât ai fi dorit.

În câte feluri poți declanșa camera foto?

Poţi declanşa camera foto în patru moduri. Din butonul de pe ecran, din butonul lateral de volum, dar şi din butonul de pe cablul căştilor. Pentru cine vrea, există chiar telecomenzi. Alege de fiecare dată modul cel mai relaxant posibil, pentru că aşa te vei mişca cel mai puţin.

CE SPUN ALȚII

DESPRE CURSUL MEU DE FOTOGRAFIE CU TELEFONUL

Le-am explicat tot ce ai citit până acum celor care au fost la cursul meu de fotografie cu telefonul. Într-un fel, ei au citit acest ghid înainte să-l scriu şi de aceea i-am întrebat cum au fost influenţaţi în modul de fotografiere cu telefonul.

ANCA: „«Merg la curs de foto cu telefonul!» Reacţie:  «Eşti nebună să mergi la aşa ceva! Oricine ştie să facă poze cu telul!» Nu! Nu oricine ştie! A fost soper soper tare, mişto, cool, relaxant, nu ştii când au trecut 3-4 ore! La facultate mă cam plictiseam la 2 h 1/2 de curs...“

AURA: „Cursul lui Bogdan m-a învăţat să fiu atentă la detalii, să văd frumuseţea fiecărui moment cu alţi ochi. Apoi să captez această frumuseţe şi să o împărtăşesc şi altora. Am aflat cum să surprind o emoţie, o stare, o imagine şi când fac asta, să ţin cont de toate aspectele compoziţionale“.

CRISTIAN: „Îmi place să fac poze, mi-a plăcut dintotdeauna. Îmi place să fotografiez flori şi copii, veselie şi tristeţe, îmi place cerul de vară şi îmi plac fulgii de zăpadă. Până la curs ştiam că nu ştiu să fac poze, motiv pentru care am şi partcipat. Am învăţat că fiecare dintre noi poate face poze reuşite, aşa cum şi le doreşte“.

IOANA: „Mă bucur foarte mult că am ales să asist/particip la curs – conceput clar, dinamic şi simplu şi expus cu suflet/pasiune şi profesionalism. De atunci, prin fotografie mi-am descoperit resurse de imaginaţie, răbdare şi atenţie pe care nici nu bănuiam că le-aş avea. Practic, fotografia îmi permite acum să mă cunosc mai bine şi să transmit emoţii prin imagini. Sau cel puţin să încerc“.

LETIȚIA: „Nu e un curs... e o întâlnire tematică cu oameni faini, care îţi da prilejul să obţii cunoştinţe noi sau să le îmbogăţeşti pe cele existente în ceea ce priveşte fotografia, totul într-un limbaj fără pretenţii tehnice, obişnuit omului de rând, care ştie sau nu prea să folosească camera foto a telefonului mobil. Trebuie să bifezi asta, dacă îţi doreşti să ai ce păstra din ceea ce fotografiezi în vacanţă... sau în fiecare zi“.

MĂDĂLINA:  „Am învăţat de la Bogdan că fotografia poate fi o bucurie şi nu doar obligaţia de a strânge amintiri şi că în fiecare zi cel puţin un moment poate fi păstrat într-o fotografie. Ce este cel mai preţios pentru mine nu este că-mi ies mai bine fotografiile, ci că mă tot opresc din vârtejul zilnic şi mă uit în jur să «văd» fotografii“.

MĂRIUCA: „Mi s-a părut interesant când am citit: «Dacă tot faci fotografii, de ce să nu le faci bine?» Am aflat trucuri care mă ajuta să fac o fotografie mult mai bună decât ce făceam înainte de curs. Iar puţinul meu timp liber îl petrec acum mult mai plăcut! Sunt încântată că pot păstra amintiri frumoase şi simt înăuntrul meu că ceva s-a schimbat“.

OANA:  Bogdan îți împărtășește nu numai trucuri și tehnici de fotografiere ci, mai ales, te învață arta de a te bucura: de concedii, de oamenii de lângă tine, de fotografie și de viață în general.  

ȘTEFANIA: „Totul a plecat de la: «În maxim patru ore vei putea să faci fotografii bune…»  Pe bune?! Nu mă gândisem niciodată la telefon ca la o cameră foto. Am avut parte de o zi minunată, în care, distrându-mă, am învățat o mulțime de lucruri noi şi folositoare. Acum sunt mai atentă la detalii, iar telefonul mi-a devenit al doilea aparat foto“.